plenru

Oferta Handlowa

 zobacz nasze filmy

nasza strona na fb

Firma posiada Złoty Certyfikat Wiarygodności Biznesowej za rok
2010, 2011, 2012, 2013

GRYKA

     Z owoców gryki uzyskuje się smaczną i wartościową kaszę,  zawierającą oprócz błonnika łatwo przyswajalne białko, makro- i mikroelementy (m. innymi fosfor, żelazo, potas), oraz witaminy (zwłaszcza B1, B2, P, E). Zawiera też rutynę, związek chemiczny uszczelniający naczynia krwionośne, natomiast nie zawiera glutenu, co jest podstawowym warunkiem przy produkcji odżywek stosowanych w niektórych schorzeniach metabolicznych, zwłaszcza u dzieci.
    Gryka siewna uprawiana jest głównie na wschodnich terenach Polski, jednak jej uprawa rozpowszechnia się coraz bardziej w pozostałych rejonach kraju – zachodnim i północno-zachodnim. Gryka siewna należy do rodziny rdestowatych. Owoc – trójgraniasty orzeszek, o ostrych krawędziach, zwykle brunatno-brązowej barwy stanowi materiał siewny. Odpady uzyskiwane w wyniku przerobu nasion na kaszę i mąkę są wartościową paszą dla drobiu i świń. Słoma tej rośliny w połączeniu ze słomą innych roślin jest wartościową paszą dla bydła, można ją zakiszać. Gryka jest rośliną miododajną. Z jednego hektara można zebrać 40-200 kg miodu. W razie długotrwałej suszy, kwiaty gryki wydzielają małe ilości nektaru, co zniechęca owady do oblotu plantacji.

    Gryka z wielu względów, zaliczana jest do roślin ekologicznych. W małym stopniu jest porażana przez choroby i szkodniki, co ogranicza stosowanie zabiegów chemicznych na plantacjach. Bardzo dobrze wykorzystuje składniki pokarmowe zawarte w glebie, zwłaszcza fosfor, więc stosowane nawożenie chemiczne może być ograniczone. Jest stosunkowo mało wrażliwa na zachwaszczenie roli, gdyż po wzejściu szybko rośnie, zakrywa międzyrzędzia i zagłusza chwasty, co eliminuje zabiegi herbicydowe. Roślina ta wykazuje właściwości fitosanitarne, m.in. przeciwdziała występowaniu w glebie niektórych gatunków nicieni.

ODMIANA KORA – Fagopyrum esculentum var. Kora

Rok rejestracji 1993

Roślina – o wysokości 100-120 cm w zależności od warunków glebowo-klimatycznych. Łodyga – zielona z zabarwieniem antocyjanowym. Ulistnienie – średnie, liście łodygowe zielone z częściowo zabarwionymi na czerwono nerwami. Część podliścieniowa silnie zabarwiona antocyjanem. Kwiat – pąki różowe, płatki korony jasno różowe, sporadyczne występowanie kwiatów intensywnie różowych. Długość okresu wegetacji 85-95 dni (średnio-wczesna), o dobrej odporności na wiosenne chłody i okresowe susze. Nasiona dość odporne na osypywanie. Plon nasion 15-22q. MTZ 25-30g; % łuski 18-24. Lepiej niż od-miana Panda plonuje na glebach słabych.

 

ODMIANA PANDA – Fagopyrum esculentum var. Panda

Roślina – o wysokości 100-115 cm, zielona z zabarwieniem antocyjanowym. Ulistnienie – silne liście łodygowe, ciemnozielone. Kwiat – pąki różowe, płatki korony biało-różowe, sporadyczne występowanie kwiatów intensywnie różowych, zebrane w duże kwiatostany. Długość okresu wegetacji 90-105 dni (średnio wczesna), o dobrej odporności na wiosenne chłody, okresowe susze w czasie kwitnienia oraz na choroby. Nasiona odporniejsze na osypywanie niż odmiany Kora. Plon nasion 15-23q. MTZ 25-32g (w zależności od warunków glebowo-klimatycznych); % łuski 17-22. Lepiej plonuje na glebach zwięzłych niż odmiana Kora.

  pobierz ulotkę -»

 

ZALECENIA UPRAWOWE DLA GRYKI - odmiana KORA i PANDA

Gryka jest rośliną owadopylną i ciepłolubną. Do kiełkowania wymaga temperatury gleby powyżej 10oC; jest wrażliwa na przymrozki wiosenne; najlepiej rozwija się w temperaturze około 20oC, a wysoka temperatura i mała wilgotność powietrza w okresie kwitnienia powoduje spadek plonów. Silne wiatry mogą być przyczyną wylegania roślin.

Wymagania i wybór przedplonu: gryka udaje się na glebach piaszczystych, ale ma bardzo duże wymagania wodne, dwa razy większe niż pszenica. Znosi kwaśny odczyn podłoża, jednak lepiej plonuje na glebach o odczynie zbliżonym do obojętnego. Dobrymi przedplonami są zboża ozime i jare, jednak uprawiane nie później niż w 2-gim, 3-cim roku po oborniku; oraz poplony ozime.

Termin i norma siewu: grykę należy wysiewać między 10 a 20 maja. Jako poplon na paszę można ją wysiewać do końca lipca. Zaleca się wysiewać 50-75 kg nasion/ ha, w rzędy 25-50 cm, w zależności od rodzaju gleby. Większa rozstawa jest zalecana na glebach słabszych. Głębokość wysiewu – 2-3 cm na lepszych stanowiskach; na lżejszych i suchszych do 5 cm.

Nawożenie: przeciętnie należy stosować 20-40 kg N; 20-40 kg P2O5; 20-40 kg K2O na ha. Na glebach uboższych należy zwiększyć dawki fosforu i potasu o 50%, a dawkę azotu można podwoić. Małe dawki azotu daje się w całości przedsiewnie, wyższe – połowę przedsiewnie, a drugą połowę w czasie kwitnienia gryki. Nawożenie fosforem i potasem stosuje się przedsiewnie, pod kultywator lub ciężką bronę. Zabiegi pielęgnacyjne i zbiór nasion: ze względu na duże wymagania wodne gryki zabiegi uprawowe powinny sprzyjać magazynowaniu wilgoci w glebie. Po przedplonach wcześnie zbieranych – podorywka, bronowanie i orka zimowa. Wiosną, do czasu  wysiewu nasion, 2-3 krotne bronowanie a bezpośrednio przed siewem, wysiew nawozów mineralnych i uprawa agregatem uprawowym. W okresie wegetacji jedno- lub dwukrotne opielanie roślin, pierwsze najpóźniej w fazie 2-3 listków, następne w razie potrzeby, po dwóch tygodniach. Ostatnim zabiegiem jest obsypanie roślin w fazie kwitnienia. Ustalenie terminu zbioru gryki jest trudne, gdyż gryka dojrzewa nierównomiernie i łatwo się osypuje, zwłaszcza na glebach lżejszych i w latach o dużych opadach. Zbiór należy rozpocząć, gdy na szczytach pędów nasiona już dojrzewają i około 60-70% z nich ma zabarwienie brązowe. Wów-czas, albo zbieramy grykę dwufazowo (koszenie kosiarką pokosową, a po 7-10 dniach zbiór kombajnem wyposażonym w podbieracz pokosów); albo stosujemy zabieg chemiczny przyśpieszający i wyrównujący dojrzewanie nasion oraz zmniejszający straty przy zbiorze.