plenru

Oferta Handlowa

 zobacz nasze filmy

nasza strona na fb

Firma posiada Złoty Certyfikat Wiarygodności Biznesowej za rok
2010, 2011, 2012, 2013

KUKURYDZA CUKROWA

Kukurydza cukrowa z roku na rok zdobywa coraz większą popularność. Szczególnie zainteresowany jest nią przemysł przetwórczy, ale spożywa się ją również w stanie świeżym. Największym uznaniem konsumentów cieszą się odmiany z grupy bardzo słodkich o dużej zawartości cukrów. Kukurydza jest bardzo zdrowa - jedna kolba słodkiej, goto-wanej kukurydzy dostarcza zaledwie 90 kcal, zaś dużo błon-nika i potasu. Stanowi cenne źródło selenu, witaminy E, b-karotenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej.

KUKURYDZA CUKROWA

AMMONIA – Zea mays var. Ammonia

Plenna odmiana średniowczesna, o okresie wegetacji 90–95 dni.
Odmiana mieszańcowa, supersłodka, rośliny o wysokości około 210 cm.
Kolba o długości 22,5 cm z 16 rzędami ziarna,
średnia masa kolby 260 g.
Odmiana przeznaczona do przetwórstwa oraz bezpośredniego spożycia.

  pobierz ulotkę KUKURYDZ CUKROWYCH-»

ZALECENIA UPRAWOWE

Stanowisko: Kukurydza cukrowa jest bardziej wymagająca pod względem warunków uprawy niż pastewna. Należy pamiętać o zachowaniu izolacji przestrzennej zapobiegającej przepyleniu pomiędzy kukurydzą pastewną a cukrową (co najmniej 500 metrów). Największy wpływ na plonowanie kukurydzy ma temperatura. Roślina ta jest wrażliwa na przymrozki, a długo utrzymująca się temperatura poniżej 10°C może spowodować nieodwracalne szkody. Szczególnie wrażliwe na niekorzystne warunki są odmiany bardzo słodkie, dlatego ich uprawy nie należy rozpoczynać zbyt wcześnie. Dobrze udaje się w latach ciepłych, słonecznych i suchych. Pod jej uprawę przeznacza się gleby żyzne, zasobne w wapń. Powinno się ją wysiewać w miejscach ciepłych, nasłonecznionych, zasłoniętych od wiatru. Nie lubi ziemi zbyt mokrej i zimnej.

Siew: Pole pod wysiew powinno być przygotowane bardzo starannie, aby umożliwić jednakową głębokość umieszczenia ziarniaków. Głębokość siewu: 3–4 cm. Dla większości rejonów kraju optymalny termin siewu przypada pomiędzy 5 a 15 maja. Ponieważ temperatura w początkowym okresie wzrostu rośliny wpływa najsilniej na jej rozwój, może się zdarzyć, że nieco późniejsze siewy przyniosą lepszy efekt ekonomiczny. Zalecana obsada roślin do zbioru nie powinna przekraczać 55 tys./ha.